Skip to content

Begravning

När du just mist någon nära kan det vara tungt att tänka på alla praktiska frågor.

Vi ger er råd och inspiration hur ni kan gå tillväga för att få en vacker och personlig begravning, allt efter era önskemål.

Kanske vet ni vad den avlidne önskat sig, eller så är valet helt upp till er. Vi hjälper er oavsett förutsättningar och val, så att ni ska få en personlig och minnesvärd begravning. Ta en stund och fundera över hur just ni vill ha det, dessa beslut är inget som ska behöva förhastas.

Det finns olika tillvägagångssätt för att planera en begravning.

Beroende på om personen avlidit i hemmet, på ett boende eller på ett sjukhus så kan de första besluten se lite olika ut.

När någon avlider i hemmet och en läkare har dödförklarat personen, kan anhöriga vända sig till den begravningsbyrå som de vill ska ta hand om begravningen. Den avlidne hämtas då i kista, som anhöriga väljer ut eller på bår om det är trånga utrymmen eller att man inte vill/kan välja kista.

Finns det misstanke om brott eller att polisen behöver en obduktion blir den avlidne hämtad på bår och förs till ett bårhus. Denna bårtransport brukar läkare på plats, genom Landstinget hjälpa till att ordna med. Därefter får anhöriga fritt välja vilken begravningsbyrå som ska ta hand om begravningen och som då hämtar den avlidne i den utvalda kistan på bårhuset när eventuell obduktion är klar.

När någon avlider på ett boende är det vanligt att personen hämtas med kista och då kan det vara bra att fundera över om man vill vara med vid hämtning och kistläggning av den avlidne, vilka kläder/smycken man vill att den avlidne ska ha på sig i kistan, eller vad man vill ha kvar och behålla som ett fint minne. Anhöriga väljer själva vilken begravningsbyrå de vill kontakta och hämtningen sker inom ett dygn. Därefter förvaras kistan i ett kylrum till begravningsceremonin ska ske, eller så transporteras den direkt till krematoriet – om anhöriga önskar en direkt kremering. Då kan en ceremoni hållas senare med en urna i stället för kistan.

Avlider en person på ett sjukhus transporteras den automatiskt till bårhuset efter att anhöriga blivit meddelade. Anhöriga kan därefter kontakta valfri begravningsbyrå för att få hjälp med transport från bårhus och bokning av begravning.

Ni är alltid välkomna att kontakta oss vid funderingar eller om ni vill ha mer info kring begravningar.

Brandts Blommor & Begravningsbyrå finns i UmeåVännäsVindelnBjurholmNordmaling samt Hörnefors och vi hjälper dig med begravning oavsett om det gäller vanlig  jordbegravning eller kremering.

Begravning, Begravningsbyrå, Jordbegravning, Kremering, Umeå, Vännäs, Vindeln

Begravning, Begravningsbyrå, Jordbegravning, Kremering, Umeå, Vännäs, Vindeln

Begravning, Begravningsbyrå, Jordbegravning, Kremering, Umeå, Vännäs, Vindeln